Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Motherboards with Bad Capacitors > ECS - EpoX - Gigabyte
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 10-24-2016, 05:36 PM   #1
Hondaman
Badcaps Veteran
 
Hondaman's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
City & State: East New Albany, IN
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 584
Default Gigabyte GA-970 UD3

My board is hanging randomly (running Win7 Pro / Ubuntu). Sometimes it just restarts as if the computer were turned off and then right back on. Other times Win7 locks up hard, and only the reset button (or power button) works. Lockups happen at random times, it does not matter how long the computer has been running.

My PSU is a Seasonic M12-II Bronze Evo edition. It is probably in use for only a year. I have a UPS that is only a few months old, and a surge suppressor on the circuit breaker panel in my house.

Right now, the board has never failed in Ubuntu, but I have only run Ubuntu for a short time (1%) compared to Windows (99%).

Which is more likely - a PSU problem or a motherboard problem? I don't overclock and have plenty of ventilation.

System:
Gigabyte 970A-UD3 motherboard, 16 GB RAM
AMD Athlon 8150 CPU
Original BARAM CPU cooler with generic fan
Gigabyte 6770 PCI-E video (completely passive cooled with giant fins, but I added a 120mm fan)
some wifi card, maybe ASUS PCI-N15
Samsung 850 EVO 480GB SSD
(I think I have a Sound Blaster AUDIGY2 plugged in but it is not really being used)


These lockups and restarts began only a day or two ago. Any help is greatly appreciated - I can't keep up my financial records if my spreadsheet (and computer) randomly freezes!

EDIT: I thought this was related to upgrading my router, but that doesn't make sense. Router failure would make Windows throw a 'network not reachable' message. I thought a recent Firefox update could cause this, but that that would still let me go to Win7 task manager and kill FF. And since some of the freezes were restarts, this points to a problem bigger than the OS - a hardware problem.

Last edited by Hondaman; 10-24-2016 at 05:45 PM..
Hondaman is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2016, 08:49 PM   #2
MixMasta
Senior Member
 
MixMasta's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
City & State: Shelby Twp., MI
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 135
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

Run Memtest86+ a few passes and report back your results.
MixMasta is offline   Reply With Quote
Old 10-24-2016, 11:00 PM   #3
Hondaman
Badcaps Veteran
 
Hondaman's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
City & State: East New Albany, IN
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 584
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

Thank you! I'll try that and post the results. It might take a week because of my busy schedule, but I'll run it.
Hondaman is offline   Reply With Quote
Old 10-27-2016, 06:50 AM   #4
Hondaman
Badcaps Veteran
 
Hondaman's Avatar
 
Join Date: Sep 2008
City & State: East New Albany, IN
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 584
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

I switched from the Seasonic PSU to the OCZ Mod X-Stream Pro 600. The lockups and reboots stopped happening. I ran memtest for 12+ hours. When I returned to my house, memtest said the memory had passed.

This weekend I'll wire in one more exhaust fan, near the VRM area. Then I'll put the cover back on the tower case.

I should not have lockups from a high quality PSU. But I am glad we found the problem.


Thanks!
Hondaman is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2017, 09:05 AM   #5
Fast Alpha
Senior Member
 
Join Date: Feb 2013
City & State: Wales
My Country: United Kingdom
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 119
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

Quote:
Originally Posted by Hondaman View Post
I switched from the Seasonic PSU to the OCZ Mod X-Stream Pro 600. The lockups and reboots stopped happening. I ran memtest for 12+ hours. When I returned to my house, memtest said the memory had passed.

This weekend I'll wire in one more exhaust fan, near the VRM area. Then I'll put the cover back on the tower case.

I should not have lockups from a high quality PSU. But I am glad we found the problem.


Thanks!
I got that PSU.
Fast Alpha is offline   Reply With Quote
Old 02-25-2017, 02:40 PM   #6
jazzie366
Senior Member
 
Join Date: May 2016
City & State: New York
My Country: United States
Line Voltage: 110v, 60hz, and a Variac.
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 192
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

Quote:
Originally Posted by Hondaman View Post
I switched from the Seasonic PSU to the OCZ Mod X-Stream Pro 600. The lockups and reboots stopped happening. I ran memtest for 12+ hours. When I returned to my house, memtest said the memory had passed.

This weekend I'll wire in one more exhaust fan, near the VRM area. Then I'll put the cover back on the tower case.

I should not have lockups from a high quality PSU. But I am glad we found the problem.


Thanks!
I've some Seasonic's with bloated caps, but these seem to be a bit different. The EVO series seems to have problems with the output coils. There's quite a few complaints of DOA units.

Since this is a good PSU, I'd open the cover, post some pics and let's see what we find.

System instability is usually caused though by ripple in the line from bad caps, however there are a lot of other things like unstable voltages can cause this. If I were you, I'd open it and see what you find, you've got nothing to lose.
__________________
Popcorn.
jazzie366 is offline   Reply With Quote
Old 03-01-2017, 10:22 AM   #7
mockingbird
Badcaps Veteran
 
mockingbird's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Posts: 4,633
Default Re: Gigabyte GA-970 UD3

The 870A had a bug where the computer crashed at 1333mhz speed. If you get the crash again, try reducing it to 1066mhz.
__________________
...Their plight, in fact is even worse, they don't realize that they're cantonists, they think they're free men. What a slavery that is - to confuse slavery for light, and bitter darkness for bright light.
-Rabbi Menachem Mendel Schneersohn
mockingbird is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2017
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 03:19 PM.

Did you find this forum helpful?