Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting TVs and Video Sources
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 09-18-2023, 09:05 PM   #1
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Sony XBR-65X900H vertical lines

I have acquired a Sony XBR-65X900H to try and fix. It probably was a complete no power situation. The main board was replaced and the TV started turning on. I now have start sounds and backlights, but no image. I've replaced the t-con with no improvement. Cables all appear to be ok and seated properly. The TV took a firmware update and hard reset but neither helped.

Using the tape trick I can get both side to display combinations of colored vertical lines. There is no change in the stripes and the pattern always appears the same. If I add additional tape strips I can get the screen to go grayish with less pronounced lines.

Any other ideas? Bad panel?
Attached Images
File Type: jpg 20230918_221942.jpg (395.5 KB, 6 views)
File Type: jpg 20230918_221922.jpg (320.5 KB, 7 views)
File Type: jpg 20230918_221855.jpg (541.6 KB, 22 views)
File Type: jpg 20230918_221823.jpg (514.2 KB, 14 views)
File Type: jpg 20230918_221818.jpg (473.7 KB, 11 views)
File Type: jpg 20230918_221533.jpg (491.1 KB, 8 views)
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-18-2023, 09:58 PM   #2
EazyBone
Senior Member
 
Join Date: Jun 2023
City & State: Apollo beach florida
My Country: United states
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 162
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

I mean sounds like bad panel. I'm learning here also, but tcon replaced and lines still. Lines are most likely panel.
EazyBone is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2023, 05:54 AM   #3
Storyteller12
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2020
City & State: Virginia
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 480
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Might have gotten a bad tcon board but you may want to check the buffer boards for shorted caps or diodes also. Have seen this on a few Samsung TVs where diodes go bad.

If neither of those most likely mainboard emmc or the main processor is shorted. Real common on Sonys

I believe Nicks TVs YouTube channel shows which caps to measure for the emmc and processor for this model.
Storyteller12 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2023, 07:23 AM   #4
nomoresonys
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2013
City & State: midwest
My Country: U.S.
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,453
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Make sure the replacement mainboard is not a mismatch, have seen many bad tcons display like this.
nomoresonys is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2023, 02:11 PM   #5
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Boards appear to match based on what is available on ShopJimmy. I've attached pictures. The top boards are the original and the bottom ones are the replacements which are currently installed.

Am I correct in assuming the EMMC is good on the replacement considering I have an optical light and setup/menu noises after a factory reset?

I can try another TCON but was just debating how likely that is actually the culprit.
Attached Images
File Type: jpg 20230919_154425.jpg (1.10 MB, 7 views)
File Type: jpg 20230919_154519.jpg (218.9 KB, 4 views)
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-19-2023, 03:07 PM   #6
nomoresonys
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2013
City & State: midwest
My Country: U.S.
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,453
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

No expert but I don't think you would get that image if bad eMMC, maybe test the tcon, they sold a lot of these xbr's, many good tcon testing videos on youtube.

Last edited by nomoresonys; 09-19-2023 at 03:11 PM..
nomoresonys is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2023, 01:34 PM   #7
zomi
Badcaps Veteran
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 410
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Bad emmc you woudl have boot problems
freezing or totally dead set
not this

Last edited by zomi; 09-20-2023 at 01:34 PM.. Reason: spelling
zomi is online now   Reply With Quote
Old 09-20-2023, 02:03 PM   #8
Diah
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2013
City & State: SA
My Country: Germany
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,299
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

show us please the sticker on the tv chassis belong to the panel
Diah is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2023, 02:44 PM   #9
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Is this the sticker you're looking for?
Attached Images
File Type: jpg 16952425616024018118155409738588.jpg (322.4 KB, 12 views)
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2023, 03:16 PM   #10
Diah
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2013
City & State: SA
My Country: Germany
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,299
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

VA panel... you have issue on panel buffer boards... it may being cleaning liquid effect on it

take out the speaker and the metal cover of both side , show us please yours Panel buffer boards

its sound this TV some one work on it before it landed under yours hand
Diah is offline   Reply With Quote
Old 09-20-2023, 03:47 PM   #11
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Here's some pictures not sure what type of detail you were looking for. I can get better close ups if needed.

What makes you think it was worked on before and how does a VA panel make you think it's a buffer problem?
Attached Images
File Type: jpg 20230920_174210.jpg (318.4 KB, 14 views)
File Type: jpg 20230920_174203.jpg (293.1 KB, 9 views)
File Type: jpg 20230920_174126.jpg (295.9 KB, 9 views)
File Type: jpg 20230920_174024.jpg (330.3 KB, 5 views)
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 05:21 AM   #12
Davi.p
Badcaps Veteran
 
Davi.p's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
City & State: Milan
My Country: Italy
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 3,194
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Hi dustman.. my guess is that you have good Panel/tcon and only fault was main board, Sony tv needs a pairing procedure after mb or tcon replacement, now i'm on work, i hope at home i manage to find something in my notes on how to.. if you are in a hurry check my last discussions on a Sony this year.. I've talked about it with Lotas.. bye..

Last edited by Davi.p; 09-21-2023 at 05:23 AM..
Davi.p is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 07:38 AM   #13
Diah
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2013
City & State: SA
My Country: Germany
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,299
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Quote:
Originally Posted by dustman1747 View Post
Here's some pictures not sure what type of detail you were looking for. I can get better close ups if needed.

What makes you think it was worked on before and how does a VA panel make you think it's a buffer problem?
you have U ribbon cable on each side at the panel buffer boards.... disconnect one a time and turn on... show us the result photo

BTW this test should all yours perviouse masking / type remove it... let the set as original only the U ribbon disconnected
Attached Images
File Type: jpg 20230920_174210.jpg (183.2 KB, 11 views)

Last edited by Diah; 09-21-2023 at 09:06 AM..
Diah is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 03:40 PM   #14
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Quote:
Originally Posted by Diah View Post
you have U ribbon cable on each side at the panel buffer boards.... disconnect one a time and turn on... show us the result photo

BTW this test should all yours perviouse masking / type remove it... let the set as original only the U ribbon disconnected
The only change I could get was with entire left side unplugged and the right side U cable also unplugged. A picture is attached, boards are disconnected at the arrows. It results in a black pattern.

Quote:
Originally Posted by Davi.p View Post
Hi dustman.. my guess is that you have good Panel/tcon and only fault was main board, Sony tv needs a pairing procedure after mb or tcon replacement, now i'm on work, i hope at home i manage to find something in my notes on how to.. if you are in a hurry check my last discussions on a Sony this year.. I've talked about it with Lotas.. bye..
I've done a lot of digging on this pairing process and haven't found anything about these models. The other models appeared to have a specific error code via the front lights for mismatched boards. I've done software updates on it twice now and neither time did it change the results.
Attached Images
File Type: jpg 20230921_171903.jpg (666.0 KB, 4 views)
File Type: jpg 20230921_171803.jpg (747.9 KB, 10 views)
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 03:50 PM   #15
Diah
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2013
City & State: SA
My Country: Germany
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,299
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

wrong,,, the ribbon cable between t-con and panel should be always in place... only you test the U ribbon at buffer boards disconnected each time one side of left side and right side... you have 2 U riboon alone

also your masking type you did before should take out... and feed it to signal.. not just blank screen

Last edited by Diah; 09-21-2023 at 03:55 PM..
Diah is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 04:18 PM   #16
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

All of the tape is removed. I have a chromecast connected. The TV seems to be in the initial setup menus based on the audio, so I cannot be sure of the image but there should at least me a menu.

I did as you advised:
Right U ribbon disconnected, all others connected - Black screen with no changes
Left U ribbon disconnected, all others connected - Black screen with no changes
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 04:22 PM   #17
Diah
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2013
City & State: SA
My Country: Germany
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,299
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

first take the screen Bezel out and inspect all round 4 corners of screen glass if there broken / damage
Diah is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 05:22 PM   #18
dustman1747
Member
 
Join Date: Feb 2015
City & State: PA
My Country: USA
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 25
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

Quote:
Originally Posted by Diah View Post
first take the screen Bezel out and inspect all round 4 corners of screen glass if there broken / damage
Panel shows no signs of damage
dustman1747 is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 06:59 PM   #19
Davi.p
Badcaps Veteran
 
Davi.p's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
City & State: Milan
My Country: Italy
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 3,194
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

i have found this on my notes file:

Sony smart tv (not Android) forced update mode (with board pairing, not well tested):
1- Put an update file on a flash drive with state led
2- rename it as upgrade_loader.pkg
3- put flash drive in tv, plug the power in when keep pressing power button on local keys, it brings to a different state with blue led steady in standby
position, releasing the button and pressing it again brings to a pulsating white led, wait flashdrive led to stop after few pulses, remove power, reinsert
it, white led does 3 - pause - 7 pulses, then turn on with local key, tv turns on with backlight an maybe an image
----
also watch this
https://youtu.be/3kYPjIHt8Lc?si=ApuSHLDWjiu7L0qx

Last edited by Davi.p; 09-21-2023 at 07:19 PM..
Davi.p is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2023, 11:11 PM   #20
nomoresonys
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2013
City & State: midwest
My Country: U.S.
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10,453
Default Re: Sony XBR-65X900H vertical lines

When trying to update, try not to use anything bigger than a 4 gig drive, sonys can be very fussy.
nomoresonys is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2023
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 10:41 AM.
Did you find this forum helpful?