Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting TVs and Video Sources
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 02-11-2020, 10:51 AM   #1
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default LG 42LN5700 issue

Hello all, Just replaced all the LED strips in this set, during diagnostics I shorted out the power supply by arcing it against the chassis, so changed that too, the main board was missing one of the HDMI input connectors, so I changed that as well, I know, I know, should have just bought another set, this thing cost me $599 bucks, so I think it was personal. LOL, cost me around 120 for everything Iv'e done so far, But my issue is this. I have two wide strips of a yellow or bright hue going vertically on either side of the center, it's like racing strips if you will, it is so faint I'm not sure i can even get a picture of it to post, I was thinking the obvious t-con board, but could also be the LVDS cable, and other causes you can think of? would a bad panel cause this? when the led went out it literally seemed like it blew up with significant burning on the strip itself as well as the plastic strip cover, it also has burn marks. didn't know they could do that.
Attached Images
File Type: jpg 20200131_132636.jpg (857.9 KB, 26 views)
File Type: jpg 20200131_132645.jpg (550.5 KB, 24 views)
File Type: jpg 20200131_132654.jpg (701.3 KB, 21 views)
__________________
39 Soldering Iron burns And Counting
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-11-2020, 11:49 AM   #2
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

That is minor, I have seen them burn up the white plastic sheet in side the panel. I have also seen a samsung led strip short and shut down the power supply (but the power supply was ok)
Check the cables between the panel and the t-con and make sure there is not a damaged conductor on the flat cable.
But in this case I suspect you may have damaged the tab connection to the panel. Either the thin flex cable is bad or the cof ic is bad,
R_J is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 09:13 AM   #3
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

I was super careful with those tabs, I'll recheck the connections at the tcon and see what I get out of it, not sure how to repair bonded ic's
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 10:58 AM   #4
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue PICS

managed to get some pictures of it.
Attached Images
File Type: jpg 20200212_115527.jpg (166.0 KB, 34 views)
File Type: jpg 20200212_115529.jpg (177.4 KB, 32 views)
File Type: jpg 20200212_115532.jpg (187.6 KB, 25 views)
File Type: jpg 20200212_115538.jpg (186.5 KB, 31 views)
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 11:20 AM   #5
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

That does'nt look like a tab issue, it looks more like a diffuser issue, Are you sure you installed them back the same way?
If it was a tab or driver issue, the edges of the bands would be sharply defined.
Have you tried your original main board to see if it changes anything?

Last edited by R_J; 02-12-2020 at 11:25 AM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 02-12-2020, 11:39 AM   #6
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

have not tried original main board, will do that and reply. thank you I leaned everything against the wall behind the set when I replaced the led strips, stacking in order against the wall i should say, Making it nearly impossible to arrange diffusers in any sort of incorrect order. Kind of wondering if the back being off and some of the holes in the metal frame letting light escape in certain area's, anything like that sound possible? just spit balling here. LOL

Last edited by LITEZONER; 02-12-2020 at 11:48 AM..
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-13-2020, 04:24 AM   #7
mmartell
Badcaps Veteran
 
Join Date: Oct 2013
City & State: Windsor ON
My Country: Canada
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 2,775
Default Re: LG 42LN5700 issue

The obvious question here is are your strips mounted vertically and if so does the colour shift line up with where the strips are ?

Also were there any plastic spacers under the screen and were they replaced ?

Last edited by mmartell; 02-13-2020 at 04:26 AM..
mmartell is offline   Reply With Quote
Old 02-14-2020, 06:03 AM   #8
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

no spacers in there, strips mount horizontally and are staggered from strip to strip which I found odd, the others Iv'e done all the led's lined up in rows vertically in line
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2020, 05:24 AM   #9
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

I guess since you guys think it is probably a diffuser issue I am going to take it down again and have a look, Not sure yet of what possibly could be wrong, But I will report any findings, or maybe document disassembly and reassembly?
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-17-2020, 05:28 PM   #10
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

If you disconnect the lvds cable from the t-con will the backlights stay on? If they will (and the tv stays on) you should be able to determine if it is a panel/signal or backlight/diffuser issue
R_J is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 09:47 AM   #11
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

so I did find one standoff that apparently came through by way of tv on its backside, and was floating around in there, I put it back and floated it back together and turned it on, and Unfortunately have same issue, the only difference between the old and new LED strips is that the old one's has a circle of diffuser material around each LED and the new one's do not, But i don't think that would cause an issue like this? going to try R_J's idea now and thank you for that by the way. any other idea's thoughts always welcome, thank you all, Very much appreciated.
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 10:00 AM   #12
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

Backlights do come on, Bright at first, then not so much but still visible. so here are some pictures with T-Con disconnected, so this points to Diffuser issue? should I take each piece of diffuser out, clean it and reassemble? I'm perplexed now, what else is new though LOL
Attached Images
File Type: jpg 20200224_105524.jpg (261.8 KB, 10 views)
File Type: jpg 20200224_105617.jpg (293.7 KB, 8 views)
File Type: jpg 20200224_110517.jpg (241.4 KB, 6 views)
File Type: jpg 20200224_110516.jpg (322.1 KB, 7 views)

Last edited by LITEZONER; 02-24-2020 at 10:07 AM..
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 10:14 AM   #13
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

here some pics with panel removed forget the Horizontal flicker, it;s the vertical discoloration I cannot seem to find the cause of.
Attached Images
File Type: jpg 20200224_111156.jpg (190.2 KB, 8 views)
File Type: jpg 20200224_111229.jpg (235.0 KB, 8 views)
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 10:22 AM   #14
diif
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2014
City & State: Midlands
My Country: England
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,454
Default Re: LG 42LN5700 issue

It could be the missing reflective circles. The darker bits are perhaps on the bends on the back metal sheet. The pattern is to even to be anything else.
diif is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 10:25 AM   #15
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

If the bands are still there with the lvds cable disconnected, the fault can't be caused by a video issue, so this eliminates the main, tcon and lcd glass itself. It won't be a cleaning issue and cleaning may cause damage. Make sure the diffusers are in properly. The first one closest to the led's should be the thickest and have the dimples toward the led's.

I would remove the thin diffuser sheets and only place the thick sheet over the led's and if you still see the bands, it won't be a diffuser issue.
After seeing the latest pictures:
It does seem odd that the led intensity has brighter bands like that.

Last edited by R_J; 02-24-2020 at 10:41 AM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 01:47 PM   #16
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

Well, not sure if you guys can see these led strips the way I do, there are discolored bands in them, almost a blue color going vertical on the left, right, and center. Very weird, let me know what you think of this
Attached Images
File Type: jpg 20200224_143959.jpg (192.7 KB, 7 views)
File Type: jpg 20200224_143950.jpg (277.3 KB, 9 views)
File Type: jpg 20200224_143747.jpg (231.1 KB, 11 views)
File Type: jpg 20200224_143445.jpg (254.2 KB, 10 views)
File Type: jpg 20200224_143452.jpg (171.5 KB, 10 views)
File Type: jpg 20200224_143441.jpg (224.0 KB, 8 views)
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 04:08 PM   #17
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

Where did you get the strips? usually when the led's start to show blue they are at the end of their life. even in the pictures I can see a difference in the led intensity from one to another, this should not happen.

Last edited by R_J; 02-24-2020 at 04:10 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 08:44 PM   #18
LITEZONER
GO BOLTS!
 
LITEZONER's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
City & State: Temecula CA
My Country: USA
Line Voltage: 110V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 174
Default Re: LG 42LN5700 issue

Thank you all, so much for new led strips on eBay, getting a refund at least.
LITEZONER is offline   Reply With Quote
Old 02-24-2020, 09:36 PM   #19
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 5,480
Default Re: LG 42LN5700 issue

Good to here about the refund, You might have better luck from shopjimmy
R_J is offline   Reply With Quote
Old Today, 12:54 PM   #20
pier12
New Member
 
Join Date: Feb 2020
City & State: Rousse
My Country: Bulgaria
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 2
Default Re: LG 42LN5700 issue

https://www.aliexpress.com/item/4000...archweb201603_
pier12 is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2020
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 11:26 PM.
Did you find this forum helpful?