Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Equipment Usage, Soldering, Techniques, and Reviews
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 12-06-2012, 04:32 AM   #1
senndogg
Badcaps Veteran
 
senndogg's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
City & State: Kucova, Albania
My Country: Albania
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Student Tech
Posts: 297
Default [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Its only a week i have been working with my new Atten 858D+ heating station and i have experienced a problem. The station showed S-E in the digital display, the blower fan was ok but it was NOT heating. Searching the web showed that the heating element was gone, this was an error code, but it was not true. Measuring it showed 70 Ohms. Also the mosfet which drives it was not shorted. The station was also stuck in 498'C sometimes, again no heat.
Browsing again and saw some unresolved topics, there is one at a well-known polish forum. Mine is in warranty too but i was not thinking about shipping it ti China.
After close inspection at the small circuit in the gun, i could distinguish a cold joint at the soldering of the thermocouple sensor. Bingo!
Now the heating is working great again!
Thanks for reading.

First pic is the Atten 858D+. At the moment it is OK, SLP means "sleeping".
Second pic is the culprit.
Attached Images
File Type: jpg IMG01363-20121206-1117.jpg (259.2 KB, 389 views)
File Type: jpg cljnt.JPG (297.3 KB, 480 views)
senndogg is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 03:29 PM   #2
retiredcaps
Badcaps Veteran
 
Join Date: Apr 2010
City & State: Canada
Posts: 9,110
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Quote:
Originally Posted by senndogg View Post
Mine is in warranty too but i was not thinking about shipping it ti China.
Good job on repairing it.

Someone who lives in Hong Kong theorizes that some sellers in China bank/rely on the fact that shipping defective goods back to China costs so much that most people don't bother.
__________________
--- begin sig file ---

If you are new to this forum, we can help a lot more if you please post clear focused pictures (max resolution 2000x2000 and 2MB) of your boards using the manage attachments button so they are hosted here. Information and picture clarity compositions should look like this post.

We respectfully ask that you make some time and effort to read some of the guides available for basic troubleshooting. After you have read through them, then ask clarification questions or report your findings.

Please do not post inline and offsite as they slow down the loading of pages.

--- end sig file ---
retiredcaps is offline   Reply With Quote
Old 12-06-2012, 07:54 PM   #3
budm
Badcaps Veteran
 
budm's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
City & State: S.F. Bay area
My Country: USA
Line Voltage: 120V 60Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 36,603
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Chinese quality workmanship. I had been to China 5 times to inspect the products they put together for us, after Chinese New Year is over, they always get the new workers since the original workers that were trained went back home for the new year and do not want to come back, so the products made after new years are always problems for us. They just cannot retain their workers which I do not blame the workers at all due to the condition they have to live, they basically live in the dorms on the factory site.
__________________
Never stop learning
Basic LCD TV and Monitor troubleshooting guides.
http://www.badcaps.net/forum/showthr...956#post305956

Voltage Regulator (LDO) testing:
http://www.badcaps.net/forum/showthr...999#post300999

Inverter testing using old CFL:
http://www.badcaps.net/forum/showthr...er+testing+cfl

Tear down pictures : Hit the ">" Show Albums and stories" on the left side
http://s807.photobucket.com/user/budm/library/

TV Factory reset codes listing:
http://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=24809
budm is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2012, 04:30 AM   #4
senndogg
Badcaps Veteran
 
senndogg's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
City & State: Kucova, Albania
My Country: Albania
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Student Tech
Posts: 297
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

sad but true. this is claimed to be one of the best "in-home" manufactured heating station but overall quality is far from good.
a friend of mines shipped back a programmer, which by the way was fake, he paid almost the same price for it to be shipped, and they sent back another defective one. trying to contact them was useless. i have heard lots of stories like this, and i am always trying to avoid buying from non-reputable chinese sellers, better paying a little more and get a genuine one. its been 2 months i am buying my caps from badcaps.net and, man! c'mon! the small of original Rubys, nichis and pannys differs from the ugly counterfeit chinese cheapos!
economy is a little tight at the moment but i think we can go through it keeping the pro work up!
senndogg is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2012, 06:05 AM   #5
Gabriel
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jan 2010
City & State: Northern Norway
My Country: Norway
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 362
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

This was a nice fix - glad you got it working again.

What kind of programmer did your friend buy ?
Gabriel is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2012, 01:30 PM   #6
senndogg
Badcaps Veteran
 
senndogg's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
City & State: Kucova, Albania
My Country: Albania
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Student Tech
Posts: 297
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

i dont know exactly, but it was for automotive use. maybe one for coding Airbag ECUs for VAG family or chrome Mercedes smart keys. I remember that the chinese cheapo was 1/10 of the original price.
senndogg is offline   Reply With Quote
Old 12-07-2012, 03:27 PM   #7
retiredcaps
Badcaps Veteran
 
Join Date: Apr 2010
City & State: Canada
Posts: 9,110
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Quote:
Originally Posted by senndogg View Post
a friend of mines shipped back a programmer, which by the way was fake, he paid almost the same price for it to be shipped, and they sent back another defective one. trying to contact them was useless.
If it was purchased through ebay, don't send it back. Open a case and say it is counterfeit and ebay will likely refund the purchase price + shipping.
retiredcaps is offline   Reply With Quote
Old 12-08-2012, 02:15 AM   #8
senndogg
Badcaps Veteran
 
senndogg's Avatar
 
Join Date: Dec 2011
City & State: Kucova, Albania
My Country: Albania
Line Voltage: 220V 50Hz
I'm a: Student Tech
Posts: 297
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

nope! they arranged via email and everything was on behalf.
senndogg is offline   Reply With Quote
Old 10-19-2013, 12:15 AM   #9
dihackblo25
New Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: lima
My Country: peru
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 2
Question Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Quote:
Originally Posted by senndogg View Post
Its only a week i have been working with my new Atten 858D+ heating station and i have experienced a problem. The station showed S-E in the digital display, the blower fan was ok but it was NOT heating. Searching the web showed that the heating element was gone, this was an error code, but it was not true. Measuring it showed 70 Ohms. Also the mosfet which drives it was not shorted. The station was also stuck in 498'C sometimes, again no heat.
Browsing again and saw some unresolved topics, there is one at a well-known polish forum. Mine is in warranty too but i was not thinking about shipping it ti China.
After close inspection at the small circuit in the gun, i could distinguish a cold joint at the soldering of the thermocouple sensor. Bingo!
Now the heating is working great again!
Thanks for reading.

First pic is the Atten 858D+. At the moment it is OK, SLP means "sleeping".
Second pic is the culprit.
i have the 858d+, but the heat is about 100C, not 450c, the seller say is bad the heating coil, the wanna sell the replacement, can you helpme? thanks!!!
dihackblo25 is offline   Reply With Quote
Old 04-12-2014, 12:05 AM   #10
Amraks
Badcaps Veteran
 
Join Date: Nov 2011
City & State: Tasmania
My Country: Australia
Line Voltage: 230VAC
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 627
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

this is my problem there is a short is there anywhere I can buy a new thermo coupler? whats the parts called.
Amraks is offline   Reply With Quote
Old 04-14-2014, 04:45 AM   #11
Agent24
I see dead caps
 
Agent24's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
City & State: Hiding inside a plated-through hole
My Country: New Zealand
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 4,634
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Is the thermocouple part of the heater? If so you can get the thing here: http://www.ebay.com/itm/858-898-898D...-/360847659151
__________________
"Tantalum for the brave, Solid Aluminium for the wise, Wet Electrolytic for the adventurous"
-David VanHorn
Agent24 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2015, 05:01 AM   #12
jimic12
New Member
 
Join Date: Jul 2015
City & State: Valdivia
My Country: chile
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 1
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Hi, mime give me an "Err", that meas de coil is broke, but is not.
This happend after I move the "CAL" trimmer, so I put it back in the same position and nothing happen.
What do you think it could be?

Greetings
jimic12 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2015, 05:06 AM   #13
Agent24
I see dead caps
 
Agent24's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
City & State: Hiding inside a plated-through hole
My Country: New Zealand
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 4,634
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Perhaps the trimmer has broken when you adjusted it? Check the solder did not break on the leads or something.
Agent24 is offline   Reply With Quote
Old 07-10-2015, 06:09 AM   #14
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 21,701
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

what is the soldering like?

some of the chinese units are terrible and you need to resolder most of the board!!!
stj is online now   Reply With Quote
Old 08-15-2019, 11:19 PM   #15
jmbinette
New Member
 
Join Date: Nov 2017
City & State: Chambly
My Country: Canada
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Hi to all,

I have a Sigma R700 (858D clone) and would like to repair it.

PCB is marked SBK858D 2017.01.03

The heater is always ON no matter it is on the holder or not. I troubleshooted the whole circuit and the reed switch is good.
On microcontroller input P0.1, I get 5V when off the holder and 0V when on the holder.

Am I missing something here ? Any other conditions in the firmware would keep the heater ON all the time ?

Thanks !
jmbinette is offline   Reply With Quote
Old 08-15-2019, 11:35 PM   #16
Agent24
I see dead caps
 
Agent24's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
City & State: Hiding inside a plated-through hole
My Country: New Zealand
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 4,634
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Whatever controls the heater, probably a Triac, may be shorted?
Agent24 is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2019, 06:13 AM   #17
jmbinette
New Member
 
Join Date: Nov 2017
City & State: Chambly
My Country: Canada
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Quote:
Originally Posted by Agent24 View Post
Whatever controls the heater, probably a Triac, may be shorted?
I originally thought about it but it controls according to temp setpoint. This part seems to work.
jmbinette is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2019, 06:24 AM   #18
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 21,701
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

so your saying the standby function isnt working, but it heats to whatever temperature you set?
stj is online now   Reply With Quote
Old 08-16-2019, 06:30 AM   #19
jmbinette
New Member
 
Join Date: Nov 2017
City & State: Chambly
My Country: Canada
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 10
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

Quote:
Originally Posted by stj View Post
so your saying the standby function isnt working, but it heats to whatever temperature you set?
That is exactly right
jmbinette is offline   Reply With Quote
Old 08-16-2019, 10:20 AM   #20
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 21,701
Default Re: [FAQ] Atten 858d problem S-E (or 5-E) or stuck in 498'C.

not much to it if it matches either of these:
Attached Images
File Type: png baku858_schematic_1.png (400.9 KB, 16 views)
File Type: png baku858_schematic_2.png (376.7 KB, 14 views)
Attached Files
File Type: pdf 858D_RevEng_Schematic.pdf (289.1 KB, 22 views)
stj is online now   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2020
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 09:36 PM.
Did you find this forum helpful?