Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Laptops, Tablets, and Mobile Devices
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 09-07-2020, 01:07 PM   #1
mastsrl
Member
 
Join Date: Apr 2019
City & State: Rosario
My Country: Argentina
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 38
Unhappy Lenovo G50-30 no POST on powerup

i'm having an idsue with a Lenovo G50-30, motherboard ACLU9/ACLU0 NM-A311
REV: 1.0

motherboard powers on(power LED), but no post, no video(internal or external), no beep, nothing.

All power rails check ok, i have all the ALW rails(5, 3.3, 1.8 and 1.0) on standby as well as the LP rails, i have also all the VS voltages and Vcore(0.76v) Vgfx(0.86v), Vsoc 1V and active voltages(Vddr at 1.35v, etc)

There's nothing on the screen, so it's not a no backlight scenario only.

reflashed bios with a dump that i got here: https://www.badcaps.net/forum/showthread.php?t=54053 with no result.

Also, pressing the power button for several seconds turns the motherboard off(so at least that logic is working).

¿any ideas?, ¿try another flash image?(flash chip seems to be ok, as i programmed it with blank check and verify and it passed everything ok)
mastsrl is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2020, 01:38 PM   #2
lapfix
Badcaps Veteran
 
Join Date: Mar 2020
City & State: my house
My Country: my workshop
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 1,093
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Try to Clean me region fo your dump .
lapfix is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2020, 02:59 PM   #3
mastsrl
Member
 
Join Date: Apr 2019
City & State: Rosario
My Country: Argentina
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 38
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Quote:
Originally Posted by lapfix View Post
Try to Clean me region fo your dump .
how to do that?, i've never done it before with a BIOS dump, i just googled and found wildly varying information
mastsrl is offline   Reply With Quote
Old 09-07-2020, 10:29 PM   #4
Stevedb
Stevedb
 
Join Date: Feb 2018
City & State: Schendelbeke/ East-Flanders
My Country: Belgium
Line Voltage: 240v ac
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 371
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Hi upload your Biosdump and ask in the bios section to clean your dump somebody Will do it for you then. Regards Steve
Stevedb is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2020, 07:22 AM   #5
Duranitron
Badcaps Veteran
 
Duranitron's Avatar
 
Join Date: Jul 2014
City & State: Caloocan, Manila
My Country: Philippines
Line Voltage: 220VAC 60hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 430
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

measure the vcc of the bios ic.. also the rtc battery
.
__________________
Never stop LEARNING because life never stops TEACHING!
Duranitron is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2020, 10:42 AM   #6
ktmmotocross
Boardkiller
 
ktmmotocross's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
City & State: slovakia
My Country: slovakia
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 2,618
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

just throw in other bios dump and ofcourse measure all coils for voltage
ktmmotocross is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2020, 12:45 PM   #7
mastsrl
Member
 
Join Date: Apr 2019
City & State: Rosario
My Country: Argentina
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 38
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

i already managed to clean the ME settings after finding a guide, it didn't work.
I also have another exact same model motherboard with another failure(blown EC), so i swapped flash chips between motherboards... nothing, same failure.

I dumped that motherboard flash and did a ME cleanup, same issue.

so far the bios i've tested are: one downloaded from the post i mentioned, no work
swapped flash chips with another exact same model, no work.
dumped that flash and cleaned ME region, no work.
everytime same failure, no video out(in fact, screen remains totally dead, it's not a baccklight on but no graphics, it's totally dead), only power led

@duranitron all voltages check ok, bios included.

i'm baffled
mastsrl is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2020, 08:57 AM   #8
mastsrl
Member
 
Join Date: Apr 2019
City & State: Rosario
My Country: Argentina
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 38
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

i've been sent another BIOS, with replaced DMI area.. exactly the same issue
mastsrl is offline   Reply With Quote
Old 09-21-2020, 10:43 AM   #9
mcplslg123
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2015
City & State: siliguri
My Country: india
Line Voltage: 220vac,60hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,298
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

These sort of cases are very difficult to solve on soc structure. Still check ram clock/data signal(if u have oscilloscope better). Dramrst# on pin 30 of ram slot. All sys pwr good present??
mcplslg123 is offline   Reply With Quote
Old 01-16-2021, 12:02 PM   #10
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Hello @mastsrl, did you find a solution? I have a very similar problem.
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2021, 09:23 AM   #11
mastsrl
Member
 
Join Date: Apr 2019
City & State: Rosario
My Country: Argentina
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 38
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

no, and it's getting to be quite an issue with the customer.

I haven't checked dramrst, but as i've said in the 1st post, ALL power rails that i could measure are present and good.

So far we think it's a fried CPU, it's not the first lenovo with soldered CPU that has died
mastsrl is offline   Reply With Quote
Old 01-18-2021, 10:11 AM   #12
piernov
Super Moderator
 
Join Date: Jan 2016
City & State: Valbonne, 06
My Country: France
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 3,571
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Known good compatible DDR3L RAM?
Caps lock key triggering caps lock LED?
PLTRST# present?
__________________
OpenBoardView — https://github.com/OpenBoardView/OpenBoardView
piernov is offline   Reply With Quote
Old 01-20-2021, 12:48 AM   #13
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

@piernov
Known good compatible DDR3L RAM = yes, I tried.
Caps lock key triggering caps lock = no LED indication
PLTRST# present = 1.8V

Any other idea?

Last edited by mauda; 01-20-2021 at 12:56 AM..
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-21-2021, 01:42 AM   #14
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

I will measure all power rails before/after power on again and write them here.
I hope that this motherboard is not death
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2021, 12:56 AM   #15
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Here are my measurements:

PL_coil = stand_by voltage, power_on voltage
===========================
PL301 = 20.4V, 20.4V
PL302 = 2.74V, 2.74V (without battery)
PL402 = 3.38V, 3.38V
PL404 = 5.1V, 5.1V
PL502 = 0V, 1.37V
PL601 = 1.8V, 1.8V
PL603 = 0V, 1V
PL701 = 0V, 1.06V
PL902 = 0V, 0.9V
PL903 = 0V, 0.78V

Voltages on:
EEPROM 1st pin = 1.8V
ETC battery = 3V
DRAMRST# = 1.34V
PLTRST# = 1.8V

Not measured:
PL101, PL102, PL201, PL202, PL401, PL403, PL501, PL602, PL901

Please, help ... what next should I check?
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-26-2021, 02:57 AM   #16
mcplslg123
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2015
City & State: siliguri
My Country: india
Line Voltage: 220vac,60hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,298
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

You need to measure powergood signal of each and every pwm.
mcplslg123 is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2021, 10:11 AM   #17
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

PG signals (coil>controller,PGpin = voltage):
PL402>PU401,pin2 = 2.8V
PL404>PU402,pin2 = 0.2V
PL502>PU501,pin10 = 1.37V when power_on
PL601>PU601,pin5 = 0.57V
PL603>PU602,pin2 = 3.3V
PL701>PU701,pin5 = 0.67V when power_on

PL902+PL903>PU901:
- pin8 = 5V
- pin15 = 3.3V when power_on
- pin22 = 5V
- pin27 = 3.3V when power_on
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2021, 10:21 AM   #18
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

I also tried to measure some KBC pins (ENE KB9012QF A4).
Attached Images
File Type: jpg mereni.JPG (151.3 KB, 47 views)
mauda is offline   Reply With Quote
Old 01-31-2021, 11:04 PM   #19
mcplslg123
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2015
City & State: siliguri
My Country: india
Line Voltage: 220vac,60hz
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,298
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

PU402, PIN2 POWERGOOD should be 3V.
mcplslg123 is offline   Reply With Quote
Old 02-01-2021, 03:50 AM   #20
mauda
New Member
 
Join Date: Mar 2016
City & State: Sumperk
My Country: Czech republic
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 17
Default Re: Lenovo G50-30 no POST on powerup

Can you please explain to me why the PU402 pin2 is not connected anywhere in the diagram?
Attached Images
File Type: png PU401_PU402.png (176.6 KB, 52 views)
mauda is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums © 2003 - 2022
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 12:21 PM.
Did you find this forum helpful?