Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Equipment Usage, Soldering, Techniques, and Reviews
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 10-12-2019, 10:41 AM   #1
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

hello guys,

I am trying to control my homemade BGA rework with RS485 (USB) using a desktop PC, but a dialog box keep pop up saying communication error - cant establish connection between the BGA machine and the PC (refer pic).

Some information:
- using windows desktop PC
- the software - PSoft Rework v 2.3.1
- the RS485 and the PC410 are properly connected i.e wired to the right pins
- trying other IR6000 software but require a password for installation

Appreciate your suggestion on how to rectify the problem.

Thanks.
Attached Images
File Type: jpg bgamachine.jpg (384.4 KB, 14 views)
File Type: jpg rs485.jpg (90.7 KB, 9 views)
File Type: jpg commerror.jpg (280.2 KB, 11 views)
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 05:26 PM   #2
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 21,469
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

first run a terminal program to make sure the usb interface and it's driver work.
99% of serial problems are down to the drivers or interface.
stj is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 08:14 PM   #3
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by stj View Post
first run a terminal program to make sure the usb interface and it's driver work.
99% of serial problems are down to the drivers or interface.
how do i do that sir?
thank you for the response tho
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 08:54 PM   #4
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,796
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Did you install the driver for the usb to rs485 adaptor? If that is a CH340 adaptor I believe there is a program CH341SER.exe that will install the driver
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 09:38 PM   #5
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
Did you install the driver for the usb to rs485 adaptor? If that is a CH340 adaptor I believe there is a program CH341SER.exe that will install the driver
i did install the compatible driver and it is recognized by the pc
Attached Images
File Type: jpg usbserial.jpg (15.5 KB, 5 views)

Last edited by pronester; 10-12-2019 at 10:18 PM.. Reason: to add image
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 10:23 PM   #6
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,796
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

What are your com port settings?, there is some information here: https://www.badcaps.net/forum/showth...t=60723&page=2
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 10:33 PM   #7
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
What are your com port settings?, there is some information here: https://www.badcaps.net/forum/showth...t=60723&page=2
my com port default setting as in the pic attached. BTW should i match the com port setting to the psoft. but still it doesnt worked tho.

on the thread, i read it earlier but still i get the same result.
Attached Images
File Type: jpg comport.jpg (57.3 KB, 6 views)
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 10:53 PM   #8
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,796
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

I have read in the ACHI_IR6500 manual which looks like similar software, where the usb to serial needs to be set to com1, I see on another site that the psoft software can be configured to other com ports so make sure it is set to com7 like the serial adaptor

Last edited by R_J; 10-12-2019 at 11:19 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 11:16 PM   #9
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
I have read in the ACHI_IR6500 manual which looks like similar software, where the usb to serial needs to be set to com1, have you tried that?
It could be that the psoft software can't operate on com7
aha..you got a point..initially i thought it could be connected to any port
let me check where is this port 1 located in the motherboard
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 11:22 PM   #10
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,796
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

I edited my post, I also found this site which has a bit of information https://www.antalife.com/2018/10/pro...plate-mod.html
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-12-2019, 11:59 PM   #11
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
I edited my post, I also found this site which has a bit of information https://www.antalife.com/2018/10/pro...plate-mod.html
ok thanks..i try to work it out..not sure how to connect to com1 of my pc.. i can see a port here in the motherboard labelled as j_com1

but during my test earlier i did match the port from the com port and the psoft i.e i set port 7 for both psoft and pc
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2019, 06:32 AM   #12
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 21,469
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

is the controller using rs485?
i thought they where rs232 normally.
stj is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2019, 03:24 PM   #13
megaraider
Senior Member
 
Join Date: Jul 2015
City & State: Porto
My Country: Portugal
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 163
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by stj View Post
is the controller using rs485?
i thought they where rs232 normally.
From what i see that's precisely his mistake, imho.
The CH341 based is an USB to Serial converter, not an USB to RS232 converter!
[@pronester see here how Serial and RS232 are different, already mentioned by @R_J]
Therefore PC410 won't acknowledge connection.

Either use the motherboard COM port or a truly USB to RS232 converter.
megaraider is offline   Reply With Quote
Old 10-13-2019, 03:51 PM   #14
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 4,796
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

If the pc has an rs232 port, just use that instead of a usb to rs485 adaptor, It looks like the PC900 series (PC-410) will work with rs232, rs422 or rs485, One parameter that can be changed on the controller is the baud rate, so check what it is set to and match it.
acording to the ORDER CODE it could also be that the pc-410 is preconfigured for a certain communication configuration so check its complete part number
Attached Images
File Type: jpg PC900.JPG (101.0 KB, 7 views)

Last edited by R_J; 10-13-2019 at 04:02 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 12:41 AM   #15
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by stj View Post
is the controller using rs485?
i thought they where rs232 normally.
yes rs485 usb
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 12:43 AM   #16
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
If the pc has an rs232 port, just use that instead of a usb to rs485 adaptor, It looks like the PC900 series (PC-410) will work with rs232, rs422 or rs485, One parameter that can be changed on the controller is the baud rate, so check what it is set to and match it.
acording to the ORDER CODE it could also be that the pc-410 is preconfigured for a certain communication configuration so check its complete part number
ok i take note on that..thanks for the reply
pronester is offline   Reply With Quote
Old 10-14-2019, 12:46 AM   #17
pronester
New Member
 
Join Date: Oct 2019
City & State: Kuala Lumpur
My Country: Malaysia
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: Altec PC410 (BGA Rework) to communicate with PC

Quote:
Originally Posted by megaraider View Post
From what i see that's precisely his mistake, imho.
The CH341 based is an USB to Serial converter, not an USB to RS232 converter!
[@pronester see here how Serial and RS232 are different, already mentioned by @R_J]
Therefore PC410 won't acknowledge connection.

Either use the motherboard COM port or a truly USB to RS232 converter.
ok thanks on the suggestion man, i will get this converter to test it with the machine and pc
pronester is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2019
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 02:57 PM.
Did you find this forum helpful?