Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > Troubleshooting Hardware & Devices and Electronics Theory > Troubleshooting Audio Equipment
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 08-19-2017, 05:50 AM   #1
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Philips FR-740 working but no audio output

Hi everyone,
i got this Philips FR-740...it powers on, i can see the front display, but no audio output at all.
No burning components on the motherboard. Any suggestions?

Here there is the service manual

https://elektrotanya.com/philips_fr7.../download.html

thanks
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2017, 01:21 PM   #2
CapLeaker
Leaking Member
 
CapLeaker's Avatar
 
Join Date: Dec 2014
City & State: Atlantic Canada
My Country: Canada
Line Voltage: Ground, 0Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 3,815
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Does it power on normally, or is it some error like protect? If it powers up with no error, maybe something is stuck in the head phones jack?
CapLeaker is offline   Reply With Quote
Old 08-20-2017, 03:15 PM   #3
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

plug in some headphones to see if there is sound from the headphone jack
R_J is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2017, 02:32 PM   #4
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Quote:
Originally Posted by CapLeaker View Post
Does it power on normally, or is it some error like protect? If it powers up with no error, maybe something is stuck in the head phones jack?
Quote:
Originally Posted by R_J View Post
plug in some headphones to see if there is sound from the headphone jack
No, it powers on normally, no errors.
No items or other stuff inside the headphones jack.
Inserting IN and OUT the headphones is correctly detected.
For example with headphones connected, i cannot enable the surround mode, because it says (take out headphones first).
If i disconnect headphones, then i can enable surround mode.
Headphones are working good, very good and clean sound.
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-04-2017, 10:13 PM   #5
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Looks like if it has audio to the headphones, there should be audio getting to the input of the stk ic's. Did you try all the outputs? meaning the sorround speakers as well.
I guess check and make sure you have + & - 40 volts to the ic's, then I would check the solder connections on the ic's sometimes they break
Since its not in protect I would think there is 0 volts at the + of all the speaker terminals, maybe check and make sure.

Last edited by R_J; 09-04-2017 at 10:15 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 09-09-2017, 05:39 AM   #6
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
Looks like if it has audio to the headphones, there should be audio getting to the input of the stk ic's. Did you try all the outputs? meaning the sorround speakers as well.
I guess check and make sure you have + & - 40 volts to the ic's, then I would check the solder connections on the ic's sometimes they break
Since its not in protect I would think there is 0 volts at the + of all the speaker terminals, maybe check and make sure.

Yes i tried all the output speaker (2 front, 2 rear, 1 center).
+40V and -40V is present in both STK, solder connection looks perfect.

These voltages are printed in the philips schematic:

STK496-070 (i have STK496-090 in the pcb):
9 = 39,5V
3 = 40V
8 = -39.5V
12 = -33.6V
1,2 = -40V
4,5,6,7,10,11,13,14 = 0V

STK496-270
11 = 39,5V
14 = -33,5V
10 = -39,5V
3,4,19 = -40V
7,8,9,12,13,15,16,17,18,20 = 0V

Measured those values, all verified. But -33.5V and +-39.5V is a little bit higher, cause voltages are 40.2V.
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-16-2017, 05:29 AM   #7
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

advices?
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2017, 03:46 AM   #8
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

please any help?
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-22-2017, 10:32 AM   #9
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 20,079
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

any schematics around?
philips used to sell the service manuals so someone must have scanned one!
stj is online now   Reply With Quote
Old 09-24-2017, 12:41 PM   #10
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

sure, here is the link:
https://elektrotanya.com/philips_fr7.../download.html

but can't figure it out what is the problem. Voltages seems to be all present. Maybe the final amplifier are broken
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2017, 01:34 PM   #11
stj
Great Sage 齊天大聖
 
stj's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
City & State: Europe
My Country: some shithole run by Israeli agents
I'm a: Professional Tech
Posts: 20,079
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

page 16,
make sure all 6 volume settings are centered.

page74 shows the audio leaving the input selector into the amp circuits through an electrolytic.(2541,2542)
i would scope or tap off of that to see if the audio is making it through the switching section first.
this is a complex bastard, but atleast the schem's are readable!
stj is online now   Reply With Quote
Old 09-24-2017, 03:01 PM   #12
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Quote:
Originally Posted by stj View Post
page 16,
make sure all 6 volume settings are centered.

page74 shows the audio leaving the input selector into the amp circuits through an electrolytic.(2541,2542)
i would scope or tap off of that to see if the audio is making it through the switching section first.
this is a complex bastard, but atleast the schem's are readable!
page 16, all volumes centered.
page 74: i have signal on both 2541 and 2542. Checked the output of the opamp (pin 1 and 7), signal is good.
page 75: i have signal on inputs of TDA7437, front and surround ok
page 76: i have signal on 2534 and 2535, no signal on 2536-2537.
page 79: i have signal on 2310-2316, and also 2334 if i enable surround. no signal on 2905-2913 even with surround on.
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-24-2017, 09:12 PM   #13
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

On page 79, whats the voltage on Q7310 collector? Also check if the amp on/off circuit is working.
R_J is offline   Reply With Quote
Old 09-26-2017, 02:35 PM   #14
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

ok, page 79:
A of 6305: 0V
K of 6305: 3.2V
C of 7309: 0.04V
C of 7304: -41.5V
C of 7310: -41.5V
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2017, 12:01 PM   #15
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

any help?
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 09-30-2017, 02:25 PM   #16
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

It looks like the comand from the front panel is not turning on the amp, I think A of 6305 should be around 4.5 volts not 0
On page 34 the Amp lr on comand comes from ic7412, I see there are also a couple led's off that ic, dvd & Surr, is it posible to comand those led's to change from the front panel? to make sure the ic is receiving comands.

Last edited by R_J; 09-30-2017 at 02:31 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2017, 02:47 PM   #17
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Quote:
Originally Posted by R_J View Post
It looks like the comand from the front panel is not turning on the amp, I think A of 6305 should be around 4.5 volts not 0
On page 34 the Amp lr on comand comes from ic7412, I see there are also a couple led's off that ic, dvd & Surr, is it posible to comand those led's to change from the front panel? to make sure the ic is receiving comands.
Yes, both leds are working DVD is on when input 6CH/DVD is selected. SURR is on when you push surround button (surround is not available in 6CH/DVD mode)
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2017, 04:26 PM   #18
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

looks like ic 7412 is working, Do those other lines change like the Amp lr on (pin 6 of 7412) or mute (pin 7) Those lines could be checked on plug 1410 also

Last edited by R_J; 10-06-2017 at 05:19 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2017, 04:44 PM   #19
seve91
Member
 
Join Date: Oct 2013
City & State: AN
My Country: Italy
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 67
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

Pin 6 always 0, pin 7 alway 4.9V
seve91 is offline   Reply With Quote
Old 10-06-2017, 06:06 PM   #20
R_J
Badcaps Veteran
 
Join Date: Jun 2012
City & State: ☻
My Country: Canada
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,282
Default Re: Philips FR-740 working but no audio output

On plug 1410 pin 11 amp prot (page 34) do you have 4.4 volts? Its hard to follow where things connect in this old type pdf (can't search)

Last edited by R_J; 10-06-2017 at 06:33 PM..
R_J is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2019
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 09:32 AM.
Did you find this forum helpful?