Badcaps.net Forum
Go Back   Badcaps Forums > General Topics > General Computer Discussion
Register FAQ Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

 
Thread Tools Display Modes
Old 05-08-2018, 07:31 AM   #1
Michale32086
Badcaps Veteran
 
Michale32086's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: St Augustine, FLORIDA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 1,117
Default MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

I just got a MAC in.. Normally I don't mess with computers or laptops beyond a simple OS install..

But this is a nice MAC and I decided it was worth some effort...

It's an A1312 and what happens is a min or so into the boot-up I get a glitchy MAC apple and some glitchy-ness on the bottom of the screen..

Memory is the only thing accessible and I confirmed that it's not a memory issue..

I know MACs are a bear to disassemble.. So I wanted to get the opinions of what it might be before I commit to disassembly...
Attached Images
File Type: jpg 20180508_092529.jpg (95.5 KB, 11 views)
File Type: jpg 20180508_092518.jpg (141.4 KB, 11 views)
Michale32086 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 10:35 AM   #2
Dan81
SNES-powered
 
Dan81's Avatar
 
Join Date: Oct 2013
City & State: Romania
My Country: Bacau
Line Voltage: 230VAC 50Hz
I'm a: Hobbyist Tech
Posts: 834
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

What GPU does it have?
__________________
Main rig:
DFI Lanparty DK P45-T2RS, Intel Xeon X5450 3.00GHz, Sapphire Radeon R7 240 2GB DDR3, 8GB DDR2-800, LiteOn DVD-RW drive, RPC 500LBL 500W (rebuilt), AVerMedia Super 009 TV tuner, Samsung HD103SI 1TB, noname black case
Dan81 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 11:58 AM   #3
Michale32086
Badcaps Veteran
 
Michale32086's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: St Augustine, FLORIDA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 1,117
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

Not sure... It's one of those ALL IN ONE units that is all incorporated into the Monitor... Pulling it apart is a major chore...
Michale32086 is offline   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 12:22 PM   #4
diif
Badcaps Veteran
 
Join Date: Feb 2014
City & State: Midlands
My Country: England
I'm a: Professional Tech
Posts: 3,726
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

They aren't to much off a chore. Use suction cups to pull off the screen cover. It's attached with magnets. Then it's T10 Torx holding in the LCD panel.

Looks like Radeon GPU issues. Replace/reflow/oven bake the GPU depending on your tools/skill level.
diif is online now   Reply With Quote
Old 05-08-2018, 12:52 PM   #5
Michale32086
Badcaps Veteran
 
Michale32086's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: St Augustine, FLORIDA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 1,117
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

That doesn't sound like a huge deal.... It's been a while since I disassembled a MAC...

Reflowing a GPU isn't a problem at all...

I'll give it a shot.. Thanx..
Michale32086 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2018, 07:43 AM   #6
Michale32086
Badcaps Veteran
 
Michale32086's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: St Augustine, FLORIDA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 1,117
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

OK, disassembly wasn't nearly as hard as I remembered...

Had a screw left over, but hopefully not an important one..

Did run into a bit of a snag though..

After reconnecting all the connectors and fan connectors and temp connectors, I have a plug left over.. I *THINK* there was something connected to it, but I can't find any cable that fits it.. It's possible the cable slipped behind the MB when I was pulling the video card, but not sure..

Anyone know if the marked plug actually has a cable attached???
Attached Images
File Type: jpg 20180509_093743.jpg (649.3 KB, 13 views)
File Type: jpg 20180509_093801.jpg (706.6 KB, 13 views)
Michale32086 is offline   Reply With Quote
Old 05-09-2018, 09:34 AM   #7
Michale32086
Badcaps Veteran
 
Michale32086's Avatar
 
Join Date: Nov 2011
City & State: St Augustine, FLORIDA
My Country: USA
Line Voltage: 120VAC 60hz
I'm a: Hardcore Geek
Posts: 1,117
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

Looks like that plug was superfluous or was for diagnostics or something..

Boots up good..
Michale32086 is offline   Reply With Quote
Old 06-07-2018, 11:38 PM   #8
christinejshaw
New Member
 
Join Date: Jun 2018
City & State: Toronto
My Country: Canada
I'm a: Knowledge Seeker
Posts: 13
Default Re: MAC A1312 Screen Glitches at Boot Up

Quote:
Originally Posted by Michale32086 View Post
Looks like that plug was superfluous or was for diagnostics or something..

Boots up good..
Or it could be an sensor...maybe just scan this video and it might give you some direction. https://www.youtube.com/watch?v=VpTgEmtN1LA
christinejshaw is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Badcaps.net Technical Forums 2003 - 2019
Powered by vBulletin ®
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
All times are GMT -6. The time now is 04:15 AM.
Did you find this forum helpful?